2010 September 3, 2010

Beyond parodi: Miss World og South Lanarkshire

Jeg har sagt før , at hr Justice Albie Sachs af den sydafrikanske forfatningsdomstol er en af de store dommere i vor tid. En af hans store forfatterskab er hans samstemmende udtalelse i sagen grine det Kampagner CC v South African Breweries International (Finance) BV , [2005] ZACC 7, hvor han stillede spørgsmålet "Har loven har en sans for humor? ". Dette var en handling fra en øl distributør i hvilken, for at bruge hans ord,

en kandidat fra et kursus i journalistik besluttede at gøre kamp med en række corporate giganter, kalder hans virksomhed grine det ud og bevæbne sig med T-shirts med parodieret billeder og ord fræk stjålne fra sine modstandere. En af hans ofre, South African Breweries [SAB], så en af ​​sine velkendte varemærker gengivet på T-shirts til offentligt salg. Ordene »Black Label" og "Carling øl«, som ledsagede logoet blev omdannet til 'Sorte Labour "og" White Skyld «. I mindre bogstaver slogans, "Amerikas Lusty Livlig Beer" og "Brygget i Sydafrika 'blev omdannet til' Afrikas Lusty Lively Udnyttelse siden 1652, uden hensyn betragtning Worldwide". SAB lo ikke. I stedet gik til Cape High Court og søgte, og fik, en Interdict fastholdende fordeling af T-shirts.

Appellen lykkedes 1 . Forfatningsdomstolen fastslog, at denne formodede misbrug af Carling varemærke, der blev hævdet at være en urimelig krænkelse af sine immaterielle rettigheder, var beskyttet af den sydafrikanske forfatningsmæssige ret til ytringsfrihed, som er i en effektiv identisk sprog til artikel 10, af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention i dette land. Domstolen gik videre:

Forfatningen kan ikke tvinge den dyster at grine. Det kan dog forhindre trøstesløs fra snuffing ud latter af de muntre ånder blandt os. Faktisk hvis vores samfund blev helt højtidelig grund af udøvelsen af ​​statsmagten på foranledning af den værdig, ikke blot ville alle irrelevant latter undertrykkes, men Temperance overvejelser kan ende placere sig selv øl-drikker i fare. Og jeg kan ikke se nogen grund i princippet, hvorfor en joke mod regeringen kan tolereres, men en på bekostning af, hvad der bruges til at blive kaldt Big Business, kan ikke.

For et par år siden Miss World, selskabet ikke den enkelte, løb en lignende argument til Carling s i den engelske High Court, Miss World Ltd. mod Channel Four Television Corporation [2007] EWHC 982, da den hørte, at Channel 4 havde til hensigt at skærmen et program efter de formuer af en engelsk konkurrent i en skønhedskonkurrence for transvestitter og transseksuelle i Thailand under titlen "Mr Miss World". Den afdøde og meget beklagede Hr Justice Pumfrey givet et foreløbigt forbud (svarende til sigtelse) med betydelig tøven, fastslog, at Channel 4 var utilbørlig udnyttelse af Miss World kommercielle goodwill.

Nu tilbage til South Lanarkshire. Rådet, synes det, ser sig selv som Miss World, ikke som en øl selskab. Det nu kritiserer , at selskabets ophavsret til sit logo, som er forsynet med ordene " South Lanarkshire Råd "er krænket ved offentliggørelsen af en parodisk logo med ordene "South Lanarkshire Coalcil", satiriserer Rådets angiveligt over-nært venskab med skotske Kul. I sine egne ord ,

Jeg har insisteret på en øjeblikkelig offentlig tilbagetrækning af udtalelserne i artiklen. Desuden brug af Rådets logoet Coal Action Skotland i spidsen for denne artikel uden tilladelse er forkert brug af ophavsretligt beskyttet materiale, der ejes af Rådet. Brugen af ​​logoet er strengt forbudt uden forudgående tilladelse, og derfor er det et brud på copyright reglerne ... Artiklen, samt at det er ukorrekt, støtter ligeledes Coal Action Skotland opfordring til folk at skrive den kontroversielle artikel og logo på deres hjemmesider og blogs og jeg tror, ​​at det er både opmuntrende en handling, der er potentielt handlingsrettede af South Lanarkshire Rådet og tilskynder også et brud på copyright reglerne ... både skal straks fjernes.

Så for at være klar, er der ikke at være humor i South Lanarkshire. Det er strengt forbudt. I stedet er der for at være anvendelsen af ​​Domstolen censur af uenighed. Hverken Coal Action Skotland eller Indymedia er i virkeligheden ved hjælp af Rådets logo ; de bruger en parodi eller satire. Som en analogi, Private Eye har i mange år gennemført en parodi af Daily Express ' logo på sin mastetop. Jeg tvivler på, at Express var nogensinde så tåbelige at klage; det ville genkende dette for, hvad det var. Express er ikke længere end parodi. Men det lader til, at South Lanarkshire Rådet.

Jeg aner ikke, om Coal Action Skotlands materielle kritik af Rådet er korrekte eller ej. Det er ikke min bekymring; min bekymring som litigator er med misbrug af juridiske trusler i et forsøg på at kvæle kritik og satire. Det er svært at tænke på en tydeligere eksempel på fair use end de ulovlige logo, eller et tydeligere eksempel på brugen af ​​trusler om sagsanlæg som intimidering end South Lanarkshire brev.

 1. Se yderligere kommentarer til denne artikel i scripted af Matthew Rimmer. [ tilbage ]
share save 171 16 photo

4 kommentarer offentliggjort

4 kommentarer offentliggjort til "Beyond parodi: Miss World og South Lanarkshire"

 1. Laurence Kennedy Ingen Gravatar den 4 sep 2010 på 00:07

  Klagen om brug af logoet er næsten identisk med den i SUN v Mack - http://www.scotcourts.gov.uk/opinions/P592_01.html (også i SCLR). Kopiering kan for parodi, men det kopierer alligevel hvis den nye stammer fra gamle. Gad vide om der er ytringsfrihed spørgsmål nu selv, hvis anvendelsen er beregnet til at give udtryk for en politisk holdning?

 2. JM Ingen Gravatar den 6 september, 2010 på 12:19

  Jeg tror du har ret i at sige, at brugen af ​​den oprindelige SLC er lige så meget en "kopiering" i form af § 16 i Copyright Designs og Patents Act som var brugen af ​​logoet i SUN mod Mack. Spørgsmålet er så, om det indbyrdes forhold mellem ophavsret på den ene side og kritik, parodi og satire på den anden. Anvendelsen kan ses som et udtryk for kritik, er beskyttet af § 30 i lov ; men det kan sættes spørgsmålstegn ved, om der var en »tilstrækkelig anerkendelse" af SLC ophavsret. Det dybere spørgsmål er virkningen af ​​§ 171 i lov, der gør det klart, at § 16 ikke påvirker "enhver retsregel forhindre eller begrænse håndhævelse af ophavsret, af hensyn til den offentlige interesse eller på anden måde", og det skal ses sammen med artikel 10 og faktisk også § 12 i lov om menneskerettigheder .

  Miss World omhandler denne temmelig lidt, som retten var der varemærke snarere end ophavsret (og Retten bemærker de forskellige konsekvenser); men se også Ashdown mod Telegraph Group Ltd [2001] EWCA Civ 1142. Dette gør det klart, at konventionen ret til ytringsfrihed i princippet overtrumfer ophavsret. For mig selv, ville jeg have troet, at den foreliggende sag er et glimrende eksempel på det at gøre det; Det er i sagens natur parodi og satire, som de bruger den oprindelige; hvis South Lanarkshire Råd logo ikke var blevet parodieret som den var, ville sloganet "South Lanarkshire Coalcil 'har mistet sin bid.

  Der synes at være en slående mangel på autoritet i Skotland og England på samspillet mellem ytringsfrihed, satire, og ophavsrettigheder; der er en fair par amerikanske myndigheder (se Rimmer, knyttet til ovenfor). Jeg formoder, at det er fordi den gennemsnitlige offer er tykkere-flået end South Lanarkshire hævder at være, og aldrig ville seriøst overveje retssager. I sidste ende, selvom den sydafrikanske analyse af samspillet i Black Label ovenfor forekommer mig at være overbevisende for vores ret; spørgsmålet er "er dette en udøvelse af retten til ytringsfrihed", ikke "er dette i strid med ophavsretten.

 3. [...] 1. Jonathan Mitchell QC: Desværre har Jonathan endnu at skrive i 2011. Men da dette er den Time Travel Edition kan jeg tage dig til sin anden sidste indlæg fra den 3. september 2010: Beyond parodi: Miss World og South Lanarkshire. [...]

 4. Steve Davies Ingen Gravatar 21. nov 2012 kl 12:44

  Jeg er enig med dig, at disse er en øvelse i ytringsfriheden og ikke en krænkelse af ophavsretten. Efter at have harked fra Sydafrika mig selv for længe siden fandt jeg min self klukker på slogans. Der må være en måde, at denne form for misbrug ved hjælp af juridiske trusler kan stoppes, det er virkelig latterligt

  Steve

.
.