2010 5 oktober 2010

Gerechtelijke gedrag en klachten

Vorige maand heeft de Schotse justitie gestart met een uitstekende nieuwe website (zelfs de betrouwbaar-zwartgallige Peter Cherbi beschreef het als 'heel goed'!). Het heeft een grote hoeveelheid materiaal die voorheen ontoegankelijk, variërend van alle reis-en verblijfkosten opgeëist door individuele bezoldigde rechterlijke ambtsdragers 1 tot samenvattingen van belangrijke veroordeling uitspraken in de rechtbanken; zelfs een Twitter-feed , ten behoeve van journalisten in plaats van advocaten of het publiek. Een enorme verbetering ten opzichte van de vermoeide en gedraaide Scottish Courts Service website , de site toont zorg op elk niveau. Een kleine, maar politiek belangrijk voorbeeld is het domein, die als Iain Nisbet heeft uitgelegd is verstandig 'org.uk' in plaats van de overheid 'gov.uk': iets wat de Britse Hooggerechtshof kon niet in slagen ondanks overtuigende rechterlijke kritiek 2 . Iets wat ik bijzonder vond is het gebruik op vele punten van veelgestelde vragen.

De zaken waar ik graag de aandacht vestigen op hier, echter, zijn deze: de publicatie van de nieuwe " Statement of Principles of Judicial Ethics voor de Schotse Rechtspraak ', voorheen alleen beschikbaar in samizdat vorm sinds april, en de invoering van een interim- klachtenprocedure . Dit, natuurlijk, volg de rechterlijke macht en de rechtbanken (Scotland) Act 2008 , die op 1 april 2010 in werking getreden 3 en die voorziet in een nieuwe regeling van de juridische discipline. Het is voorspelbaar dat de loutere publicatie van een klachtenprocedure substantieel aantal klachten zal toenemen; een onafhankelijk onderzoek voorgesteld ". het huidige niveau van ongeveer 180 klachten (waarvan er veel niet-ontvankelijk) zou aanvankelijk oplopen tot 400" Het is, denk ik, net zo voorspelbaar dat velen gewoon zal zijn van ontevreden justitiabelen; terwijl klachten uiteraard niet kunnen worden gemaakt over rechterlijke beslissingen, is het gemakkelijk om de klacht 'vond de rechter tegen mij, hoewel ik weet dat ik in de juiste' als een klacht van grofheid verhullen. Anderen, natuurlijk, zal het echt is.

De beginselverklaring volgt het gebruikelijke model in het Verenigd Koninkrijk van het zijn juist die, in plaats van een gedetailleerde en prescriptieve code; de invoering staten, "het is niet bedoeld normatief te zijn, zoals de inhoud van een wet; het is eerder de aard van de begeleiding en moet gezien worden als zodanig '. In sommige zaken, inderdaad, het is minder normatief dan andere Britse Verklaringen; bijvoorbeeld, bij 5.6, "Een rechter mag normaal zitten op een geval waarin een lid van de familie van de rechter verschijnt als pleitbezorger 'is flexibeler dan de Noord-Ierse absolute regel' Een rechter moet niet zitten op een geval waarin een lid van de familie van de rechter (zoals gedefinieerd in de Bangalore principes ) verschijnt als advocaat. ' In vergelijking met de Amerikaanse verklaringen, die doorgaans veel meer voorschriften, de verklaring is zeer duidelijk niet bedoeld om een ​​nette antwoord op elke vraag. Neem, bijvoorbeeld, de vraag 'Is het juist voor een rechter te behoren tot een organisatie die discrimineert op geslacht, ras of soortgelijke gronden? Kan een rechter, bijvoorbeeld, behoren tot een golf club die geen vrouwen toe te laten 'Dit is niet afzonderlijk behandeld in de de Schotse verklaring op alle?; er is gewoon een algemene verklaring 4 'De rechter moet niet, door woorden of gedrag, manifesteren enige vooringenomenheid of vooroordelen jegens een persoon of groep op dergelijke gronden. De rechter moet rechtsprekende taken uit te voeren zonder enige differentiatie op dergelijke gronden. ' Door implicatie, misschien, het antwoord is dat er geen bar; hoewel het in werkelijkheid zou ik gedacht hebben dat het lidmaatschap van discriminerende organisaties is zeker twijfelachtig.

Daarentegen is de 2009 Gedragscode voor Amerikaanse rechters , die geldt voor de federale rechterlijke macht 5 , bevat dit lange verklaring, die een gedetailleerde en nauwkeurige toelichting geeft het effect dat het antwoord op die vraag is een stevige 'nee':

Lidmaatschap van een rechter in een organisatie die hatelijke discriminatie praktijken leidt tot waarnemingen die de onpartijdigheid van de rechter wordt aangetast. Canon 2C verwijst naar de huidige praktijken van de organisatie. Of een organisatie praktijken hatelijke discriminatie is vaak een complexe vraag waarop rechters gevoelig zou moeten zijn. Het antwoord kan niet worden bepaald op basis van een louter onderzoek van de huidige lidmaatschap rollen van een organisatie, maar hangt af van hoe de organisatie selecteert leden en andere relevante factoren, zoals de organisatie is gewijd aan het behoud van religieuze, etnische of culturele waarden van legitiem algemeen belang aan haar leden, of dat het in feite en bewerkstelligen een intieme, zuiver particuliere organisatie waarvan het lidmaatschap beperkingen kon niet grondwettelijk verboden. Zie de New York State Club Ass'n. Inc v. Stad van New York, 487 US 1, 108 S. Ct. 2225, 101 L. Ed. 2d 1 (1988); Raad van Bestuur van Rotary International v. Rotary Club van Duarte, 481 US 537, 107 S. Ct. 1940, 95 L. Ed. 2d 474 (1987); Roberts v. Verenigde Staten Jaycees, 468 US 609, 104 S. Ct. 3244, 82 L. Ed. 2d 462 (1984). Andere relevante factoren zijn de omvang en de aard van de organisatie en de diversiteit van personen in de landinstellingen van wie redelijkerwijs kan worden beschouwd als potentiële leden. Het enkele ontbreken van diverse lidmaatschap op zich niet aantonen dat er een overtreding, tenzij redelijke personen met kennis van alle relevante omstandigheden zou verwachten dat het lidmaatschap divers zou zijn bij afwezigheid van hatelijke discriminatie. Bij gebreke van dergelijke factoren, is een organisatie in het algemeen gezegd dat positief als negatief discrimineren als het willekeurig uitsluit van lidmaatschap op basis van ras, religie, geslacht of nationale oorsprong personen die anders zouden worden toegelaten tot het lidmaatschap.

Hoewel Canon 2C heeft alleen betrekking op het lidmaatschap van organisaties die positief als negatief discrimineren op basis van ras, geslacht, godsdienst of nationaliteit, lidmaatschap van een rechter in een organisatie die zich aansluit bij een positief als negatief discriminerende lidmaatschap praktijken door de toepasselijke wet verboden overtreedt Canons 2 en 2A en geeft de schijn van ongepastheid. Bovendien zou het een schending van Canons 2 en 2A voor een rechter om een ​​vergadering bij een club dat de rechter weet praktijken hatelijke discriminatie op basis van ras te regelen, geslacht, religie of nationale herkomst in de samenstelling of andere beleidsterreinen, of voor de rechter om een ​​dergelijke club regelmatig gebruikt. Bovendien openbare manifestatie door een rechter van het kennen van goedkeuring van hatelijke discriminatie op welke grond de rechter geeft de schijn van ongepastheid onder Canon 2 en vermindert het publieke vertrouwen in de integriteit en onpartijdigheid van de rechterlijke macht, in strijd met Canon 2A.

Wanneer een rechter bepaalt dat een organisatie waartoe de rechter behoort zich bezig met hatelijke discriminatie dat het lidmaatschap onder Canon 2C of onder Canons 2 en 2A zou uitsluiten, is de rechter toegestaan, in plaats van af te treden, om onmiddellijke en voortdurende inspanningen om de organisatie te maken haar positief als negatief discriminerende praktijken te staken. Als de organisatie niet aan zijn positief als negatief discriminerende praktijken zo snel mogelijk (en in ieder geval binnen twee jaar van de rechter eerst het leren van de praktijken) stop te zetten, dient de rechter onmiddellijk ontslag nemen bij de organisatie.

Zo lijkt het, vrij duidelijk dat een Amerikaanse rechter geen lid van Muirfield Golf Club, of de nieuwe club zou kunnen zijn.

 1. Nog niet; blijkbaar te uploaden vanaf november. [ terug ]
 2. Het zou interessant zijn om de betrokken kosten van de twee sites te vergelijken; Ik zou vermoeden dat de Schotse site is ontworpen voor een fractie van de kosten van de Britse een, of zelfs van het logo . [ terug ]
 3. Er zijn een aantal middelen op de wet, met inbegrip van het Schotse parlement Justitie Comite homepage op de factuur. Er is een volledige en nuttige commentaar in de huidige wet statuten van de wet door James Harrison en Chris Himsworth van de Universiteit van Edinburgh, en James Harrison's artikel in de Edinburgh Law Review 'Het beoordelen van de rechters: de nieuwe regeling van gerechtelijke Conduct en Discipline in Schotland' is online beschikbaar en is ook waardevol. [ terug ]
 4. Paragraaf 8.1. [ terug ]
 5. Er zijn parallelle codes op deelstaatniveau. De Amerikaanse benadering is duidelijk in de context van verschillende problemen en vraagstukken; wij niet, bijvoorbeeld, hebben rechters in Schotland, die geld aan te nemen van particuliere gevangenissen als een vergoeding voor de ten onrechte veroordelen en gevangen kinderen ; of die griffies bestelling worden gesloten om de indiening van een beroep tegen een doodvonnis te voorkomen ; of wie ..., nee, laten we vertrekken Creek County, Oklahoma, uit deze. Onze ervaren problemen zijn meer gematigd; hoewel een bekend lid van de Faculty of Advocates en voormalig opperrechter blijft, geloof ik, onder huisarrest voor meineed, dat gebeurde niet hier, maar in Tonga. [ terug ]
share save 171 16 photo

4 commentaar gepubliceerd

4 commentaar gepubliceerd op "Rechterlijke gedrag en klachten"

 1. Gavin ward No Gravatar op 06 okt 2010 om 12:15

  Een ander v aardig bericht Jonathan. Ik hou van de nieuwe Schotse justitie website, maar het kan nog worden verbeterd om verdere blootstelling online te krijgen. Een zorg die ik heb is dat lijkt meer gericht te zijn op het strafrecht en de uitspraken van de strafrechter. Meer vermelding van civiele vonnissen moet worden toegejuicht.

  Als voor de Twitter-account @ JudgesScotland iemand moet Elizabeth vertellen Cutting hoe je het goed gebruikt. Dus hier gaan we: -

  Doe je eigen naam niet te plaatsen als de "naam"
  Voeg een beschrijving met de juiste zoekwoorden voor SEO doeleinden
  Voeg een link naar de website
  Voeg een grote achtergrond bij voorkeur met een link naar de nieuwe website
  Tweet zo veel over handels-en burgerlijk recht oordelen als met strafrechtelijke

  Toch is het goed om meer advocaten en advocaten zien, zoals jij Jonathan, deelnemen aan sociale media. Let wel, weet ik dat jij een van de eerste in Schotland om dit te doen met uw uitzonderlijke blog.

  Ik respectvol oneens met je reactie dat het Twitter-account is "ten behoeve van journalisten in plaats van advocaten of het publiek". Twitter profiteert iedereen die het gebruikt. En meer en meer advocaten nemen om het als @ dfscot @ brianinkster @ highlandlawyer @ legaleagleMHM @ lawclouduk @ etc scotslawblog en advocatenkantoren zoals @ biggartbaillie @ mms_law @ harpermacleod. Met mijn @ usblawg rekening, kan ik zien hoeveel Twitter wordt gebruikt door Amerikaanse advocaten, advocatenkantoren en rechters. Ik kan niet wachten tot de dag waarop een Schotse rechter maakt gebruik van een Twitter-account bekwaam.

  Ook mooi gebruik van voetnoten. Ik moet om uit te werken hoe dat te doen, dus ik kan posten mijn proefschrift met voetnoten in de juiste plekken.

  Beste wensen
  Gavin Ward

 2. JM No Gravatar op 06 okt 2010 om 12:53

  @ Gavin ward: Het punt over Twitter was niet dat een Twitter-feed was ten behoeve van journalisten, maar dat deze bijzondere was, omdat (zoals de mijne) het gewoon vraagt ​​aandacht voor de inhoudelijke bericht; beter gedaan, op een blog voor professionals, met behulp van RSS.

  Bedankt voor de opmerking over voetnoten; de WordPress plugin is WP-Voetnoten .

 3. [...] Week zag ook twee andere blogs van de juridische arena met Jonathan Mitchell QC die zowel de nieuwe website van de Schotse rechterlijke macht en de "Statement of Principles of [...]

 4. Blawg Review # 292 «Charon QC op 02 jan 2011 om 02:39

  [...] Mitchell QC beschouwt ... Gerechtelijke gedrag en klachten: "Vorige maand heeft de Schotse rechterlijke macht lanceerde een uitstekende nieuwe website (zelfs de [...]

.
.