2009 2 september 2009

Medfølende utgivelse i Skottland: selve politikken og loven

Den skotske regjeringen i dag sluppet en god del bakgrunnsdokumentasjon på beslutningen om å innvilge velferdspermisjon utslipp til Megrahi (bedre indeksert, tror jeg, her på BBC Scotland). Det er fortsatt en rekke dokumenter som av en eller annen grunn ikke har blitt publisert, slik som uttalelsene fra den amerikanske regjeringen, som den amerikanske ambassaden nektet tillatelse.

Den fullstendige skotske regjeringen politikk på medfølende utgivelsen har imidlertid ikke, tror jeg, blitt offentliggjort. Takket være en korrespondent som har sendt meg en kopi av denne, er det nå publisert på dette nettstedet. Det er mye fullere enn sammendraget av politikken i justisminister uttalelse, selv om jeg understreke at sammendraget var rettferdig og nøyaktig.

De innsatte og straffeforfølgning (Scotland) Act 1993, § 3 er det slik at delen (det vil etterhvert bli erstattet av av § 27 fengselsstraff og våpen (Scotland) Act 2007, men det er ingen reell forskjell). Dette gir et stort skjønn. Den fulle politikk er i denne skotske Prisons Tjenesten sirkulær juni 2005. De generelle prinsipper som er i punkt 4, som ble sitert i Kenny Macaskill uttalelse. Det vil bli sett at det er en forutsetning at det er spesielle ordninger på plass for omsorg og behandling på utgivelsen, som slår ut forslag om at det kunne ha vært utslipp til et hus i Newton Mearns, eller et sykehus i Glasgow, eller faktisk hvor som helst annet sted i Storbritannia.

Som en sammenligning, det finnes lignende bestemmelser i England. Den engelske politikken er publisert her og er ganske mye det samme som vårt; se del 12. Den er laget i henhold til § 30 i Crime (Setninger) Act 1997.

I hvert fall er det disse totalities av den politikken som skal anvendes. Det har vært minst to juridiske utfordringer av fanger i England (ingen som jeg vet om i dette landet skjønt) til en unnlatelse av å slippe; R v innenriksminister ex parte Spinks [2005] EWCA Civ 275 og R v Minister for Justice ex parte AS, [2009] EWHC 1315 (Admin). Begge var mislykket, fordi statsråden hadde trofast anvendt politikken til fakta. I Spinks, paragraf 16, ble det pekt på at britiske regjeringen politikk var å bruke den publiserte politikk i alle tilfeller; det var ingen skjulte unntak. Avgjørelsen i Spinks er innkapslet i dette avsnittet:

51. utenriksminister er nødvendig for å vurdere om det foreligger "særlige omstendigheter" og "sterke menneskelige hensyn". Den skriftlige parlamentariske svar på 15 februar 1999 sier de kriterier som statssekretær bruker i alle tilfeller. Det er ikke foreslått at disse er upassende kriterier eller at de er ufullstendig. De omfatter relevantly at fangen lider av en dødelig sykdom, og at døden er sannsynlig snart og at risikoen for re-feil er forbi. Adressering "ekstraordinære omstendigheter" og "sterke menneskelige hensyn" mot disse og de andre kriteriene nødvendigvis krever en dom av balanse. Det er for statssekretæren for å evaluere denne balansen. Der, som her, har utenriksminister klart gitt detaljert hensyn til Mr Spinks "tilstand i sammenheng med mulig utgivelse, ville retten ikke krever utenriksminister, etter hva bestemt rekkefølge, å ta saken videre med mindre retten konkluderte at utenriksminister balanse evalueringen var tydelig galt.
52. Det må legges til denne analysen vurdering av artikkel 3 i menneskerettighetskonvensjonen. Hvis Mr Spinks 'fortsatt fengsling utgjorde et brudd på artikkel 3, vil statssekretæren være forpliktet til å ta skritt for å stoppe bruddet. Det kan være mulig å stoppe brudd av andre enn å slippe fangen midler. Hvis den eneste måten å stoppe bruddet var å slippe fangen, ville statssekretæren være forpliktet til å tillate løslatelse. I sammenheng med § 30 i 1997 loven, kan dette sees som betyr at hvis det er et brudd på artikkel 3, og den eneste måten å stoppe bruddet er å slippe fangen, balansen av "ekstraordinære omstendigheter" og " sterke menneskelige hensyn "har å falle i favør av utgivelsen.

Begge land har også kortsiktig velferdspermisjoner for innsatte, og i England mellom 1 desember 2002 og 30. november 2004 ble 1,273 lisenser gis på sterke menneskelige hensyn for lovbrytere soner dom for drap.

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen er også relevant, som den engelske lagmannsrett påpekt i Spinks, særlig fordi ordningen med skotske fristilling er selvfølgelig at den skotske regjeringen har ingen juridisk makt til å handle i strid med konvensjonen. I ett tilfelle nylig, Aleksanyan v Russland, [2008] EMK 1745, den europeiske domstolen oppsummerte caselaw slik:

136. Retten vender ofte påstander om manglende eller mangelfull medisinsk behandling på steder for forvaring. I helt spesielle tilfeller kan artikkel 3 går så langt som å kreve betinget frigjøringen av en fange som er alvorlig syke eller funksjonshemmede. Derfor, i Farbtuhs v. Latvia, (nr. 4672/02, 2. desember 2004), konkluderte domstolen at frihetsberøvelse av en funksjonshemmet 79-åring søkeren var i strid med artikkel 3 på grunn av "hans alder, skrøpelighet og helsesituasjonen "(se også Papon v. France (nr. 1) (dec.), no. 64666/01, EMK 2 001-VI, og Priebke v. Italia (dec.), no. 48799/99 5. apr 2 001 ).
137. Ved avgjørelsen av hvorvidt frihetsberøvelse av en alvorlig syk person reist en sak i henhold til artikkel 3 i konvensjonen, har retten tatt hensyn til ulike faktorer. Derfor, i Mouisel v. France 1, no. 67263/01, §§ 40-42, ECHR 2002 IX) Domstolen undersøkt slike forhold i saken som (a) den medisinske tilstanden til fange, (b) tilstrekkeligheten av medisinsk hjelp og omsorg i forvaring og (c ) det er tilrådelig å opprettholde forvaring tiltaket i lys av helsetilstanden til søkeren.

Dermed på de publiserte fakta Megrahi sak, hadde den skotske regjeringen nektet å tillate medfølende utgivelse i form av en politikk som hadde blitt brukt av den og dens Lib-Lab forgjengere, og før dem av Labour og de konservative sekretærer av staten like, det ville ha vært åpent for juridisk utfordring med gode forutsetninger for å lykkes (se for diskusjon og utvidelse av denne uttalelsen, kommentere nedenfor ved FP Heur og mitt svar). Det er slik loven fungerer; det ikke plutselig slutte å fungere fordi personen utgir sine fordeler er kriminell, eller en utlending, eller fordi utgivelsen er politisk ønskelig. Fortsatt mindre på grunn av den usannsynlige forslag om at amerikanerne vil boikotte Skottland og alle sine gjerninger om skotsk lov påføres upartisk og juridisk.

Som en annen sammenligning har fransk lov siden loven av 4. mars 2002 (Code of Criminal Procedure artikkel 720.1.1) sørget for medfølende utgivelse "uavhengig av innholdet i dommen eller den delen gjenstår å bli servert ... hvor det har blitt etablert at den innsatte har en livstruende sykdom eller at hans eller hennes helsetilstand er uforenlig på lang sikt med fortsatt fengsling, unntatt i tilfeller der personer arrestert i en psykiatrisk institusjon er innlagt på sykehus. "Dette, forresten, fulgte en rapport av nasjonalforsamlingen som hadde kritisert manglende slippe dødssyk i språket like sant i Skottland, sier dette:

Tilstedeværelsen av [den veldig syk] i fengsel hever den svært reelle spørsmålet om sin døende der. Warders og andre innsatte er ikke forberedt på at eventualitet og ingen skikkelig ordninger er på plass for å bistå fanger i sine siste øyeblikk. Dø i fengsel betyr opplever en følelse av håpløs ensomhet. Det beløper seg til en fallitterklæring og avfall for familier som ikke kan være til stede som ende tilnærminger.

Alle fengselsansatte prøve, der det er mulig, å overføre innsatte til sykehuset i sine siste dager; Men igjen dette reiser spørsmålet om eskorte offiserer og vanskelighetene med å ringe på tjenestene til politiet eller gendarmerie. Nevnes har også ofte vært laget av holdningen til leger, som alt for ofte sender pasienter tilbake til fengselet etter at varselet er over, like lett som om de var tilbake hjem. Ett tilfelle i Caen hvor en lege sendte pasienten tilbake til fengsel bare for ham å dø to dager senere synes å ha hatt en særlig stor innvirkning på fengselsansatte.

Det er ingen verdighet i å dø i fengsel. Spørsmålet melder seg derfor om den syke eller eldre bør fortsette å bli arrestert.

Denne tilnærmingen til medfølende meldingen er ikke uvanlig over hele verden.

Den Europarådets ministerkomité, effektivt representerer europeiske regjeringer som helhet, sa dette i 1998:

Beslutningen om når pasienter utsatt for kortvarig fatal prognosen bør overføres til utenfor sykehusenhetene bør tas på medisinsk grunnlag. Mens man venter på en slik overføring, bør disse pasientene får optimal pleie under sluttfasen av sin sykdom innenfor fengsels helsesenteret. I slike tilfeller bør gjøres avsetning for periodisk avlastning i en utenfor hospice. Muligheten for en benådning for medisinske grunner eller tidlig løslatelse bør undersøkes.

Jeg kan ikke forestille meg at utgivelsen av Megrahi vil om noen år bli sett på som en verre avgjørelse enn den britiske regjeringens beslutning om å løslate syttiåtte mordere som til sammen hadde myrdet langt flere mennesker enn ble myrdet på Lockerbie; eller den amerikanske regjeringer beslutningen om å løslate en morder av (per sin overbevisning) tjueto etter tre og et halvt år i husarrest; eller den britiske regjeringens beslutning om at Pinochet aldri skal møte mord kostnader på grunn av sin tilsynelatende dårlig helse.

Men hadde avgjørelsen vært å oppheve loven slik at Megrahi skulle dø i fengsel mens Musa Kusa og oberst Gaddafi selv er fawned på av Washington og London, som ville, tror jeg, er kommet for å bli sett på som skammelig.

Etterskrift

Jeg har blitt minnet på lagmannsrettens beslutning om Megrahi kausjon søknad i november 2008, [2008] HCJAC 68, når kronen i motsatte kausjon påpekt at medfølende utgivelsen var et alternativ for noen dømt fange. Tilsynelatende policydokumentet ble produsert og henvist til. Domstolen sa dette:

[11] De skotske Ministrene har en lovfestet makt for å frigjøre et serveringsfat fange på lisens på sterke menneskelige hensyn. Råd har blitt utgitt som til utøvelse av denne kraften. Stort sett i tilfelle av en fange som lider av en dødelig sykdom, forventet levealder er kortere enn tre måneder kan betraktes som en tilstand passende for anledning tidlig løslatelse. Det er ikke foreslått at søkeren tiden møter som kriterium.
[12] Denne retten er ikke begrenset av slike hensyn. Det kan ta et mye bredere syn på noen medfølende betraktninger oppfordret på det. [...]
[15] Den skjønn tillagt retten til å innrømme en domfelt til kausjon i påvente av sin appell er allment uttrykt. Domstolen kan på visse bestemmelser som ikke er relevant her, så innrømmer en slik person "hvis den mener passer". I dommen fra domstolen den viktigste faktoren i søkerens favør er helsetilstanden hans. Domstolen er unsurprised at, til tross for at eiendommen til anken ble innlevert i desember 2007, ble ingen søknad om kausjon presentert før nå. Fraværende den siste diagnosen, vil utsiktene til å lykkes med en slik søknad har vært fjernkontroll. Det kritiske spørsmålet, som retten ser det, er, på bakgrunn av den grusomhet som søkeren står dømt, om søkerens helse, nåværende og fremtidige, er slik at domstolen bør på sterke menneskelige hensyn nå innrømmer han å kausjon. Samlet domstolen ikke er overbevist, på den informasjonen før det, som det skal. Mens sykdommen som klageren lider er uhelbredelig og kan føre til hans død, er han ikke i dag lidelse materialet smerte eller uførhet. Alle tjenester av National Health Service er tilgjengelige for ham, selv om han er i varetekt. Det er, det ser ut, ingen umiddelbare utsikter til alvorlig forverring i hans tilstand. Prognosen for sin utvikling er i dag usikkert. Hvis han svarer godt til i løpet av palliativ behandling som han nå har startet, kan hans levealder være i år. Hvis han ikke svarer godt, kan det forventet å være mindre bra. Mens erkjenner at den psykologiske byrden av kunnskap om en uhelbredelig dødelig sykdom kan være lettere å bære i et familiemiljø enn i varetekt, domstolen, idet det tas hensyn til den alvorlige karakter av overbevisning og ta hensyn til det faktum at en referanse er gjort og det faktum at anken prosessen er sannsynlig å bli langvarig, er ikke overbevist om at scenen er nådd når tidlig utgivelsen er hensiktsmessig. Dersom søkeren ikke svarer godt på behandlingen han foretar og prognosen blir både sikrere og dårligere, kan et stadium da bli nådd når en annen disposisjon er hensiktsmessig.

 1. I Mouisel v France, Den europeiske menneskerettighetsdomstolen mente at unnlatelse av å gi en fange som var alvorlig syk med leukemi utgjorde et brudd på artikkel 3. [tilbake]
Share

14 kommentarer publisert

14 kommentarer publisert til "Compassionate utgivelse i Skottland: den faktiske politikken og loven"

 1. [...] Jonathan Mitchell QC >> Compassionate utgivelse i Skottland: selve politikken og law http://www.jonathanmitchell.info/2009/09/02/compassionate-release-in-scotland-the-actual-policy-and-the-law view side - bufret Den skotske regjeringen i dag sluppet en god del bakgrunnsdokumentasjon på beslutningen om å innvilge velferdspermisjon utslipp til Megrahi. Det er fortsatt en rekke dokumenter som av en eller annen grunn ikke har blitt publisert, slik som uttalelsene fra den amerikanske regjeringen, som den amerikanske ambassaden nektet tillatelse. Den fullstendige skotske regjeringen politikk på medfølende utgivelsen har imidlertid ikke, tror jeg, blitt offentliggjort. Takket være en korrespondent som har sendt meg en kopi av denne, er det nå publisert på dette nettstedet. - Fra side [...]

 2. Hector MacQueen No Gravatar på 02 sep 2009 kl 09:41

  Takket Jonathan, dette er virkelig gode ting, og jeg håper at det blir lest av noen av våre parlamentarikere både i Holyrood og Westminster.

 3. Des Fik No Gravatar på 02 sep 2009 kl 04:04

  Et førsteklasses forklaring av de juridiske detaljene involvert, takk. Lenge kan systemet vårt fortsatt gis selvstendig og uten frykt eller tjeneste.

 4. Charon QC No Gravatar på 02 sep 2009 kl 07:05

  Utmerket innlegg - og kaster lys for de av oss sør for grensen som ikke er opplært i skotsk lov.

 5. FP Heur No Gravatar på 3 september 2009 at 07:38

  Takk for kompilering denne informasjonen. Det var frustrerende som en amerikansk advokat til å møte en slik mangel på rapportering om gjeldende skotsk lov om denne beslutningen.

  Men jeg er unpersuaded av innlegget ditt.

  Etter § 3 (1) i den aktuelle loven, kan statsråden slippe fangen hvis fornøyd at det er sterke menneskelige hensyn som rettferdiggjør en slik utgivelse.

  Ved fastsettelse av om det foreligger sterke menneskelige hensyn er tilstrekkelig til å rettferdiggjøre en utgivelse, en av de faktorer som skal vurderes er innholdet i det lovbrudd som fangen ble dømt, som per vedlegg 1 i det skotske fengsler Rundskriv juni 2005.

  Den Spinks tilfelle du sitere ovenfor sier at, med hensyn til norsk lov om medfølende utgivelsen, er avgjørelsen til syvende og sist et spørsmål om skjønn som er reservert til statssekretæren, med mindre at dommen er «tydelig galt."

  Så beslutningen om å løslate Megrahi ble ikke tvunget av skotsk lov, men var faktisk et spørsmål om skjønn på den delen av statsråden, som veide verdien av medfølende utgivelsen mot, blant annet natur Megrahi er lovbrudd. De analoge vedtak i engelsk adressering slik tilsvarende delegert skjønn holder det, med mindre tydelig galt, domstolene vil ikke lenger gripe inn.

  Langt fra å være en upartisk, nesten mekanisk, rettsanvendelsen, dette var en skjønnsmessig anvendelse av vage kriterier, der fornuftige personer kunne godt ha bestemt noe annet.

  Det er dommen fra statsråden som så mange over hele verden ta problemet. Skotsk lov, basert på min forståelse av kildene gitt i innlegget ditt, gir ingen skjold og ikke unnskyldning, for statsrådens beslutning. Ja, denne loven ettertrykkelig eksponerer sin dom som den ultimate kilden til avgjørelse, og den aktuelle gjenstand for kritikk.

  Og jeg kan forsikre deg om at hans beslutning, brennemerket inn i minnet av amerikanere og briter av fotografier av Megrahi sin velkomstfest, ikke vil bli glemt.

 6. JM No Gravatar på 3 september 2009 at 10:32

  FP Heur: Du tar opp viktige spørsmål som i den grad av skjønnsmyndighet gitt til justisminister som fortjener et fyldigere svar enn jeg har tid til å gi (jeg har en dag jobb!). Du er sikkert riktig å si at beslutningen var ikke en mekanisk anvendelse av loven, men en utøvelse av skjønn. Jeg tror imidlertid at det grunnleggende problemet med en beslutning om å nekte medfølende utgivelsen ville ha vært at mange års drift av politikken hadde nok (og jeg ønsker ikke å antyde at dette er utenfor argument) gitt søkere som Megrahi en legitim forventning som var rettskraftig i lov. The 'overtredelsens art ", som du helt riktig å identifisere som nevnt i vedlegg 1 som en relevant faktor, synes aldri faktisk å ha fått anledning til å trumfe de faktorene som er identifisert i punkt 4.1 i politikken som dødelig sykdom, til forskjell til nr 4.2 tilfeller. Når en sak ble anerkjent som å sjekke ut de 4,1 bokser, fangen fikk medfølende utgivelse. Det var slik det fungerte.

  Både skotsk og engelsk lov har flyttet langt i de siste tjue årene til anerkjennelse, som en grunn av utfordringen med en vesentlig skjønnsmessig avgjørelse, av forslaget om at språket i en politikk, eller faktisk sin selve operasjonen, kan gi en person en rett til å klager over at det ikke blir brukt på dem. Den ledende tilfellet er vanligvis tatt for å være Coughlan, 1999 EWCA Civ 1871; se nr 55 for å 59 spesielt. Som et spesielt slående eksempel, vil jeg peke på Rashid 2005 EWCA Civ 744, der innenriksministeren ble holdt til en politikk selv (a) han visste ikke at han hadde en slik politikk og (b) klageren ikke enten (og ja, jeg vet det høres galt, men det er en god oppsummering). Dette har blitt brukt i Skottland, f.eks AA 2008 CSOH 83, som oppsummerte Rashid som "inkonsekvent og derfor ulovlig bruk av en politikk". Jeg hadde et tilfelle for et par måneder siden der innenriksministeren sa "språket mitt politikk betyr X"; i seg selv, som var grundig arguable som språket var tvetydig, men på det som blir påpekt at året før hadde han sagt det betydde det motsatte han la hendene opp; han ikke foreslå at fordi det var hans politikk det betydde alt han sa det gjorde, men akseptert at inkonsekvensen var nødvendigvis ulovlig; og han hadde rett til å overgi seg.

  Hadde justisminister snudde forrige måned, og sa "Jeg vet det har aldri vært den politikk å tillate alvoret i forbrytelsen å trumfe dødelig sykdom, men som en reaksjon på denne saken jeg endre det", ex hypothesi ettertid, ville han ha blitt utfordret av rettslig prøving, og jeg gjentar at jeg tror utsiktene til at utfordringen lykkes ville etter min mening ha vært utmerket.

  Dette er ikke en fullstendig beskrivelse, men et sammendrag av loven.

 7. Alan Bundy No Gravatar på 4 september 2009 på 09:59

  Utmerket artikkel. Som er avklart mange problemer.

  Jeg er interessert i hvor vanlig volleyball utgivelse på grunn av dødelig sykdom er, i både Skottland og England. Tallene du sitere inkluderer kortsiktig release. Har du også mer konkrete tall?

 8. Fred Flintstone No Gravatar på 4 september 2009 på 10:42

  @ FP Heur: "hans beslutning, brennemerket inn i minnet av amerikanere og briter av fotografier av Megrahi sin velkomstfest, vil ikke bli glemt."

  Her er en fin wee bilde av velkomstfesten for Megrahi sjef i Washington DC den 21. april i år: http://www.state.gov/r/pa/ei/pix/2009a/04/122021.htm.

  Teksten sier dette: (http://www.state.gov/secretary/rm/2009a/04/121993.htm):

  Utenriksminister Clinton: Jeg er veldig glad for å ønske ministeren Qadhafi her til Utenriksdepartementet. Vi verdsetter dypt forholdet mellom USA og Libya. Vi har mange muligheter til å utdype og utvide vårt samarbeid. Og jeg er veldig mye ser frem til å bygge videre på dette forholdet. Så, Mr. Minister, velkommen så mye her.
  Nasjonale sikkerhetsrådgiveren Qadhafi: Takk.
  Utenriksminister Clinton: Takk. Vi er glade for at du er her.
  Nasjonale sikkerhetsrådgiveren Qadhafi: Takk.
  Utenriksminister Clinton: Takk så mye.

 9. MekQuarrie No Gravatar 21. sep 2009 kl 00:04

  En oppriktig fint stykke juridisk skriving (og ulidelig bevegelse). Er det noen betydelige myndigheter på den mye vaunted "lang skotske tradisjonen" av medfølende utgivelses? Q

 10. Dr Jim Swire No Gravatar på 7 oktober 2009 kl 11:00

  Jeg er Jim Swire, far til Flora myrdet på Lockerbie flyet. .am verken advokat eller politiker

  På den 12 oktober Jeg har blitt invitert til Dohar å debattere og motsette seg bevegelse

  'Dette huset beklager retur av Lockerbie Bomber til Tripoli'

  Forresten Jeg fortalte Doha debatten vil bli sendt på BBC World News:
  på 24 oktober på 07,10, 15,10, 19,10 (GMT)
  og 25 oktober på 00,10, 07,10, 15,10 og 20,10

  Jeg er mye i tråd med dine kommentarer re den medfølende utgivelsen av Megrahi, og glad for at den stakkars fyren er nå hjemme med sin høyt elskede familie.

  Jeg støtter sterkt løslatelsen og objekt til tilfeldig bruk av uttrykket "den Lockerbie bomber". Jeg er fornøyd med at han ikke var skyldig etter tiltalen, og i lys av de SCCRC funnene, om ikke annet, bør beskrives i verste fall som "mannen funnet skyldig i Lockerbie-bombingen '.

  Jeg ønsker å diskutere utgivelsen problemet med deg hvis du kan finne tid, og det kan godt være at vi ville finne noen fordel i å holde kontakten, spesielt som det begynner å se ut som om dommen kan nå må gjennomgås liksom , til tross for tilbaketrekking av sin appell.

  For din interesse, er under teksten av det jeg sa til MacAskill før vedtaket var gjort.

  Beste ønsker,

  Jim Swire

  Jim Swire, til skotske justisminister, Kenny MacAskill 1/7/09

  Sekretær,

  Fangen overføringsavtalen (PTA), som er blant de fagene vi vil øke med deg i dag ble født i hva media har kommet for å referere til som "deal i ørkenen" mellom statsminister Blair og oberst Gaddafi.

  Vi, pårørende til noen av de som døde ombord i Maid of the Seas i 1988 kommer fra en dypere mørkere ørken av mer enn 20 års varighet: ørkenen for tap der vi søkte etter sannhet og rettferdighet. I løpet av disse 20 årene, gang på gang, vi har blitt nektet en forespørsel av en hel rekke engelske statsministre. Nesten det eneste lyset til å skinne inn i den mørke har vært de aspekter av sannheten som vi har hentet fra studier av bevisene førte til Zeist. Du finner oss gjøre felles sak for videreføring derfor av dagens appell som den eneste tiden tilgjengelig redskap for å oppdage mer av den sannhet vi begjærer, og som vi har en unalienable rett.

  Jeg er takknemlig for muligheten til å sette mine personlige meninger til deg i dag, er at både et privilegium og en ære. Jeg vet at i gruppa vår er det stort håp om at dagens appell vil klare opp de store tvil rundt denne dommen og kaste lys over sannheten vi søker til hvordan våre kjære familier kom til å være ubeskyttet, og hvis var den hånden som drepte dem. Men i dag er min påstand er en individuell en fra hjertet.

  Du har et stort ansvar med å avgjøre hvordan å balansere behovene til Skottland, hennes rettssystemet og hennes folk, mot hva skal være virkningen på fangen Baset Al Megrahi, som til nå har alltid hevdet sin uskyld, og hans desperasjon for å renvaske seg navn.

  Du har den nye prosedyren for fangen Transfer avtalen (PTA) for å vurdere, og vissheten om at Baset er døende i sin fengselscelle og at hans tilstedeværelse der legger ingenting til den juridiske prosessen, noe mer enn at han ble løslatt ytterligere kan true det offentlige.

  Jeg kan bare snakke for meg selv, men for å ta noen skritt som ville avbryte dagens appell ville være bannlyst til meg, og jeg tror mange andre britiske slektninger. Jeg skjønner at for Baset nåværende appell for å fortsette, er et dyrt alternativ når det gjelder ikke bare penger, ressursallokering og deres herredømmer 'tid, men også øker muligheten for at de beslutninger som fattes av noen av Skottlands mest eminente dommere i Zeist, og oppførsel av Crown Office og skotske politiet kan bli kalt inn spørsmålet bør anken lykkes. Slike muligheter vil føre til press på deg som du gjør din beslutning.

  På den annen side, å tillate anken skal avvikles, vil være et organ slag mot internasjonal anerkjennelse av Skottland og til innenlandske tillit i vårt rettssystem for en generasjon. Jeg foreslår at beslutningen om å bruke PTA og så stoppe anken vil på lengre sikt være enda mer dyrekjøpt enn å tillate anken for å fortsette.

  Umiddelbart etter spørsmålet om tiltale mot de 2 libyere jeg gikk for å se oberst Gaddafi til å erkjenne at han lar hans 2 borgere til å delta på prøve før en skotsk Domstolen etter hva jeg antas å være en av de mest anerkjente og mest rettferdige systemer av rettssystemet for alle landet. Etter intervensjonen av en rekke eminente mennesker rundt om i verden, oberst avtalt, og jeg forble i retten hele, for å lytte til alle bevisene.

  Jeg fant ut at langt fra understreker sin skyld bevisene overbeviste meg om at de to var rett og slett ikke skyldig etter tiltalen. Det synet har blitt forsterket siden av opptog av en rekke internasjonale observatører og jurister legge til en flom av offentlig kritikk om manglende rettferdighet av rettssaken, og etter nye bevis kommer til lys, spesielt som om Heathrow innbrudd.

  Men vi må se nærmere hjemme innenfor våre egne skotske grenser for den viktigste kritikken av rettssaken prosessen: til SCCRC. Som du vet sir, fant de at, delvis på grunn av en feil av Kongen å dele bevismaterialet med forsvaret, var det en betydelig risiko for at et justismord kan ha skjedd. Derav dagens appell.

  Vi er arvinger til et rettssystem som vår store nasjon, Skottland, har vært den stolte protector i århundrer, og over hvor du nå har stor innflytelse. Konfrontert med det spøkelset som Zeist kan ha vært et justismord av den store system, under det som er uten tvil den viktigste saken det noensinne har håndtert, jeg føler meg sikker på at du vil ønske å sørge for at navnet på Skottland og hennes rettferdighet dukke opp på baren historie stadfestet. For at det skal være tydelig for historikere i fremtiden, trenger vår rettssystemet for å bli sett å ha reagert ansvarlig innenfra sine egne ressurser til utfordringen som denne saken har presentert.

  De SCCRC funnene var, men et første skritt i en slik prosess av selvundersøkelse. For å fortsette den prosessen vi må se våre beste juridiske sinn re-evaluere bevis, både originale og nye, for å avgjøre om denne dommen skal stå. Det synes å kreve en videreføring av dagens appell.

  Nyheten om at det hadde vært et innbrudd på Heathrow flyplass på tidlig morgen av katastrofen, og at informasjon om det hadde vært ukjent til etter Baset hadde blitt funnet skyldig, har ført meg til å skrive personlig til Elish Angiolini vår nåværende Lord Advocate som et viktig medlem av eksisterende skotske rettsvesenet for å be henne om å gjøre tre ting: -

  1.) For å finne ut om Crown kontoret hadde bevis på innbrudd i løpet av de 12 årene at det hadde ligget skjult.

  2.) Hvis ingen slike bevis kunne bli funnet, for å vise hvorfor det ikke hadde blitt sendt til Crown kontoret av de som må ha oppdaget det under gjennomføring av etterforskning.

  3.) For å vurdere om en frisk Fatal Accident Inquiry (FAI) bør startes i lys av misdirection gitt til den originale nemlig at retten var å anta at den eksplosive enheten må ha kommet fra Frankfurt.

  Det må være klart for enhver objektiv observatør at fraværet av denne informasjonen påvirket rettferdighet av Zeist rettssaken, og gjengis FAI klarer å undersøke alle faktorer som kan ha bidratt til dødsfallene. Fraværet av en forklaring for at den har ligget unmentioned i 12 år har ført til alvorlige beskyldninger mot kronen Office ved en av FNs utnevnt observatører, Prof Hans Koechler, og ingen tvil om disse sakene vil bli møtt opp til dersom klagen fortsetter.

  Mitt brev til Lord Advocate av 5th juni i år er fortsatt anerkjent, men som ennå ubesvart.

  I et brev til vår gruppe koordinator, Jean Berkley, og datert 19. juni i år, Jack Straw, din motparten ved Westminster skrev "Som (PTA) var den første .... å sørge for overføring av en fange uten sitt samtykke ... Joint Committee on Human Rights bedt om ytterligere tid til å vurdere menneskerettighets implikasjonene av dette .... "Jack Straw deretter nektet å tillate at komiteen hele tiden at de hadde bedt om , for å vurdere disse menneskerettighets implikasjoner.

  Du, sir, men i henhold til bestemmelsene i PTA har minst 90 dager fra datoen for den libyske regjeringen søknaden, å vurdere balansen mellom innsattes rettigheter, til behovene til den skotske offentlige har tro på sitt strafferettslige systemet og behovene til de pårørende av alle nasjonaliteter å vite sannheten om hvem som myrdet våre familiemedlemmer, og hvorfor de ikke ble forhindret fra å gjøre det.

  Jeg tror at øynene til de stolte skotter som ga verden opplysningstiden og bevoktet vårt rettssystem så godt vil være ved din beslutning.

  For å bruke PTA ville være å stoppe den andre klagen og vil koste landet vårt best sjanse til å vise at det kan objektivt vurdere sin egen tidligere resultater og om nødvendig være modig nok til å rette det opp innenfra, selv i ansiktet av brutto internasjonale presset .

  Det vil også alvorlig skade søket ved uskyldige slektninger for sannheten om drapene på deres kjære familier.

  Man har, Sir, et alternativ som igjen ser på samme måte som bærer ingen lovlig nedfelt krav på den delen av den innsatte å initiere bruken. Det ville være å gi ham Compassionate Slipp (CR). The decision to do that could include provision to return him home just as soon as the PTA could, but without compromising the ongoing second appeal.

  I began by pointing to Baset's position, he has always maintained to me that he is innocent but that he did not wish to return home to his beloved family until his name, and that of his family for the future had been cleared. I acknowledge that for you the responsibility for resurrecting the good name of Scottish justice through the continuation of this appeal is a far greater issue than the needs of an individual convicted prisoner.

  But I am here simply as a father who is determined to find out who murdered his daughter and why they were not prevented from doing so. I have a right to know these things, but as an individual I have never sought revenge, for vengeance must remain in the hands of a far greater Power than you or I Sir. Thus I have applauded the easing of the enmity between Libya and Britain, but I have also empathised with the fate of one man, now dying, and his family, whose continuing torturous separation serves no purpose in the administration of justice, beyond being a means of reducing the cries of outrage raised by those who set aside the precepts of human kindness.

  Use of Compassionate Release(CR) would allow Baset home knowing that review of his case could continue. It would gloriously fulfil the Christian exhortation 'love thine enemy' for many I know regard Baset as such.

  Use of CR would also mean that those innocent relatives who seek the truth and desperately hope therefore that the appeal can continue and reveal more of that truth would get their wish.

  We or our descendents will be around to see how history judges the great decision which it falls upon you, Sir, to make.

  I wish you wisdom, integrity and human kindness in making that weighty decision.

  Dr Jim Swire, Father of Flora age 23, one of 270 people killed at Lockerbie 21/12/88.

  [Since this was written the Crown Office have replied. Interestingly they both claim that they didn't know about Heathrow and claim that the Heathrow material wouldn't have made any difference had it been known to the trial court: amazing.]

 11. Ashley Sinclair No Gravatar on 12 Oct 2009 at 3:35 am

  Hallo,
  I am a law student at The George Washington University Law School in Washington DC and I am writing an International Law Review Article about the Scottish compassionate release law, emphasizing the Lockerbie Trial and the eventual release of the prisoner. Are there any other examples in Scotland where compassionate release has been granted or denied? If compassionate release is denied by the Ministers, are there any appeals processes for the courts to get involved in? Also, are there any other articles like this that discuss generally and simply the criminal justice system in Scotland now after devolution from UK, like generally what criminal areas Scotland has control of and what criminal justice matters are delegated to English courts/criminal justice system? This was a fantastic article and I am wondering where can I find more like this one right now? Thanks very much for all your effort and help!

 12. Hector MacQueen No Gravatar on 26 Oct 2009 at 8:47 am

  In response to Ashley's post:

  On 24 October The Scotsman newspaper carried a story detailing all the prisoner compassionate release cases since the beginning of devolution in Scotland – 25 altogether. The Scotsman's line was that Megrahi had already outlived five in terms of the numbers of days survived after release. For me, there were other points of interest. All of those released bar Megrahi and one other released on 18 September 2009 are dead. Three of those released apart from Megrahi had been convicted of murder. Seven were released by Lord Wallace, eleven by Cathy Jamieson and so far seven by Kenny MacAskill. (Six prisoners were released on compassionate grounds between 1993 and 1997 (when, if you remember, we had a Conservative Government and a Secretary of State for Scotland actually running things.) Seventeen of the post-1999 releases were because the prisoners in question had cancer. The longest liver lasted 271 days after release: other relatively lengthy survivals included periods of 182, 173, 168, 119 and (twice) 98 days (all therefore somewhat in excess of the three-month period mentioned in the Scottish Government policy guidelines on the subject). All but one of these relatively long survivors had cancer; the exception had AIDS.

 13. […] release was in accordance with Scottish principles of compassion and according to Scots law (see discussion here): he was going to die. He was not considered a threat. Once released, he could not be held in […]

 14. […] grandstanding or "playing politics" with the decision. Furthermore, there are at least some grounds for thinking that, since Megrahi satisfied the eligibility criteria for compassionate release, […]

.
.
.