2010 5 oktober 2010

Rättsligt beteende och klagomål

Förra månaden, den skotska rättsväsendet lanserat en utmärkt ny webbplats (även den på ett tillförlitligt sätt, argsint Peter Cherbi beskrev det som "ganska bra"!). Den har en hel del material som tidigare otillgängliga, från alla resor och uppehälle som hävdas av enskilda avlönade rättsliga kontorshållare 1 till sammanfattningar av betydande straff uttalanden i domstolarna; även en Twitter feed , till förmån för journalister i stället för advokater eller allmänheten. En enorm förbättring på trötta och invecklad skotska domstolsverkets hemsida , visar platsen sjukvård på alla nivåer. En liten men politiskt betydande exempel är domänen, vilket som Iain Nisbet har förklarat är förnuftigt "org.uk" snarare än den statliga "gov.uk": något som brittiska högsta domstolen inte kunde hantera trots övertygande rättsliga kritik 2 . Något jag särskilt gillade är användningen på många punkter FAQ.

De frågor som jag skulle vilja uppmärksamma här, dock är dessa: offentliggörandet av den nya " Statement of Principles of Judicial Ethics för den skotska domarkåren ", tidigare endast tillgänglig i samizdat form sedan april och genomförandet av ett interimistiskt klagomålsförfarande . Dessa är naturligtvis följa domstolsväsendet och domstolarna (Scotland) Act 2008 , som trädde i kraft den 1 april 2010 3 , ​​och som föreskrivs ett nytt system för rättslig disciplin. Det är förutsägbart att enbart offentliggörandet av ett klagomålsförfarande avsevärt ökar antalet klagomål; en oberoende granskning föreslog "den nuvarande nivån på cirka 180 klagomål (av vilka många är avvisas) skulle kunna öka till 400 från början." Det är, tror jag, lika förutsägbart att många helt enkelt kommer att vara från missnöjda rättssökande; medan klagomålen naturligtvis inte kan göras om domstolsbeslut, är det lätt att dölja klagomålet "domaren dömt mig även om jag vet att jag är i rätt" som ett klagomål av elakhet. Andra, naturligtvis, kommer att vara äkta.

Den principförklaringen följer den vanliga modellen i Storbritannien för att vara just det, i stället för en detaljerad och normativ kod; som introduktions stater, "det är inte avsett att vara normativa, som innehållet i en lag; snarare är det för typ av vägledning och bör ses som en sådan ". I vissa frågor, ja, det är mindre normativ än andra brittiska uttalanden; till exempel på 5,6, "En domare bör normalt inte sitta på ett fall där en medlem av domarens familj visas som advokat" är mer flexibel än den nordirländska absolut regel "En domare får inte sitta på ett fall där en ledamot av domarens familj (enligt definitionen i Bangalore principer ) visas som advokat. " Jämfört med amerikanska uttalanden, som vanligtvis är betydligt mer föreskrivande, är meddelandet mycket tydligt inte avsedd att ge ett snyggt svar på varje fråga. Ta till exempel frågan "Är det riktigt att en domare att tillhöra en organisation som diskriminerar på kön, ras eller liknande grunder? Kan en domare, till exempel, tillhör en golfklubba som inte erkänner kvinnors Detta behandlas inte specifikt i den skotska uttalande alls?; det finns helt enkelt ett allmänt uttalande 4 "Domaren ska inte genom ord eller handlande, manifestera någon bias eller fördomar mot någon person eller grupp på sådana grunder. Domaren bör utföra rättsliga arbetsuppgifter utan någon åtskillnad på sådana grunder. " Underförstått, kanske, är svaret att det inte finns någon bar; men i själva verket skulle jag ha trott att medlemskap i diskriminerande organisationer är verkligen tveksamt.

Däremot 2009 uppförandekod för amerikanska domare , som gäller den federala rättsväsendet 5 , innehåller denna långa uttalande som ger en detaljerad och exakt förklaring om att svaret på den frågan är ett bestämt "nej":

Medlemskap i en domare i en organisation som utövar kränkande diskriminering ger upphov till uppfattningar som domarens opartiskhet är nedsatt. Canon 2C avser nuvarande praxis i organisationen. Om en organisation metoder kränkande diskriminering är ofta en komplicerad fråga som domare bör vara känsliga. Svaret kan inte bestämmas från en ren granskning av en organisations nuvarande medlemskap rullar utan snarare beror på hur organisationen väljer medlemmar och andra relevanta faktorer, t.ex. att organisationen är tillägnad bevarandet av religiösa, etniska eller kulturella värden legitimt gemensamt intresse till sina medlemmar, eller att det faktiskt är och åstadkomma en intim, rent privat organisation vars medlemskap begränsningar kunde inte konstitutionellt förbjudna. Se New York State Club Ass'n. Inc. mot. City of New York, 487 US 1, 108 S. Ct. 2225, 101 L. Ed. 2d 1 (1988); Styrelsen för Rotary International mot. Rotaryklubben i Duarte, 481 US 537, 107 S. Ct. 1940, 95 L. Ed. 2d 474 (1987); Roberts mot. United States Jaycees, 468 US 609, 104 S. Ct. 3244, 82 L. Ed. 2d 462 (1984). Andra relevanta faktorer är storleken och typen av organisation och mångfalden av personer i lokalen som skäligen kan anses vara potentiella medlemmar. Således blotta frånvaron av skiftande medlemskap inte i sig visa att ett brott om inte rimliga personer med kännedom om alla relevanta omständigheter förväntar att medlemskap skulle vara olika i avsaknad av kränkande diskriminering. Frånvarande sådana faktorer, är en organisation som i allmänhet sägs att diskriminera invidiously om det godtyckligt utesluter från medlemskap på grund av ras, religion, kön eller nationellt ursprung personer som annars skulle tagits upp till medlemskap.

Även Canon 2C endast avser medlemskap i organisationer som invidiously diskriminera på grund av ras, kön, religion eller nationellt ursprung, en domare medlemskap i en organisation som bedriver någon invidiously diskriminering medlemskap är förbjudna enligt gällande lag bryter Canons 2 och 2A och ger intryck av oegentligheter. Dessutom skulle det vara ett brott mot Canons 2 och 2A för en domare att ordna ett möte på en klubb som domaren känner praxis kränkande diskriminering på grund av ras, kön, religion eller nationellt ursprung i sitt medlemskap eller andra politikområden, eller för domaren att använda en sådan klubb regelbundet. Dessutom offentlig manifestation av en domare i domarens vetskap godkännande av kränkande diskriminering på någon grund ger intryck av oegentligheter enligt Canon 2 och minskar allmänhetens förtroende för integritet och opartiskhet inom rättsväsendet, i strid med Canon 2A.

När en domare bestämmer att en organisation som domaren hör ingriper i invidious diskriminering som skulle kunna hindra ett medlemskap i Canon 2C eller enligt Canons 2 och 2A, är domaren tillåten, i stället för att avgå, för att göra omedelbara och fortlöpande ansträngningar för att organisationen upphöra med sin invidiously diskriminering. Om organisationen inte så snart som möjligt upphöra med sin invidiously diskriminering (och i alla händelser inom två år efter domarens första inlärning av metoder), domaren borde avgå omedelbart från organisationen.

Det förefaller således, ganska klart att en amerikansk domare inte kan vara medlem i Muirfield Golf Club, eller den nya klubben.

 1. Inte ännu; uppenbarligen för att laddas upp från november. [ tillbaka ]
 2. Det skulle vara intressant att jämföra de olika kostnaderna för de två platserna; Jag skulle misstänka den skotska platsen utformades till en bråkdel av kostnaden för den brittiska en, eller till och med i sin logotyp . [ tillbaka ]
 3. Det finns ett antal resurser på lagen, däribland det skotska parlamentet justitieutskottets hemsida på räkningen. Det finns en fullständig och användbar kommentar i den nuvarande lagen stadgar lagen av James Harrison och Chris Himsworth i Edinburgh University, och James Harrisons artikel i Edinburgh Law Review "döma domarna: New Scheme of Judicial Conduct och disciplin i Skottland" finns tillgänglig på nätet och är också värdefullt. [ tillbaka ]
 4. Punkt 8.1. [ tillbaka ]
 5. Det finns parallella koder på statlig nivå. Den amerikanska strategin är helt klart inom ramen för olika problem och frågor; vi inte, till exempel, har domare i Skottland som accepterar pengar från privata fängelser som en avgift för olovligt dömande och fängsla barn ; eller som beställer domstolskontor att stängas för att förhindra att ett överklagande mot en dödsdom ; eller vem ..., nej, låt oss lämna Creek County, Oklahoma, ur detta. Våra upplevda problem är mer måttlig; även om en välkänd medlem av Faculty of Advocates och tidigare överdomare kvar, tror jag, i husarrest för mened, som inte hända här, men i Tonga. [ tillbaka ]
share save 171 16 photo

4 kommentarer publicerade

4 kommentarer publiceras till "Domstols uppförande och klagomål"

 1. Gavin ward Ingen Gravatar den 06 okt 2010 kl 12:15

  En annan v trevligt inlägget Jonathan. Jag gillar den nya skotska rättsväsendet hemsida, men det kan fortfarande förbättras för att få ytterligare exponering på nätet. En oro jag har är att verkar vara mer fokuserade på straffrätt och domar från en brottmålsdomstol. Mer omnämnande av civilrättsliga domar bör välkomnas.

  När det gäller Twitter-kontoJudgesScotland någon måste berätta för Elizabeth Cutting hur man använder det på rätt sätt. Så här går vi: -

  Lägg inte upp ditt eget namn som "namn"
  Lägg till en beskrivning med lämpliga sökord för SEO ändamål
  Lägg till en länk till webbplatsen
  Lägg en stor bakgrundsbild helst med en länk tillbaka till den nya webbplatsen
  Tweet lika mycket om kommersiella och civilrättsliga domar som med kriminella

  Ändå är det bra att se fler jurister och advokater, som du själv Jonathan, engagera sig i sociala medier. Märk väl, jag vet att du var en av de första i Skottland att göra det med din exceptionella blogg.

  Jag håller inte respektfullt med din kommentar om att Twitter-konto är "till förmån för journalister i stället för advokater eller allmänheten". Twitter gynnar alla som använder den. Och fler och fler advokater tar till det somdfscotbrianinksterhighlandlawyerlegaleagleMHMlawcloudukscotslawblog etc och advokatbyråer sombiggartbailliemms_lawharpermacleod. Med minusblawg konto kan jag se hur mycket Twitter används av amerikanska advokater, advokatbyråer och domare. Jag kan inte vänta på den dag då en skotsk domare använder ett Twitter-konto skickligt.

  Också härlig användning av fotnoter. Jag måste räkna ut hur man gör det så att jag kan skicka min avhandling med fotnoter i den rätta vinkeln.

  Hälsningar
  Gavin Ward

 2. JM Ingen Gravatar den 06 okt 2010 kl 12:53

  Gavin Ward: Poängen med Twitter var inte att alla Twitter-flöde var till förmån för journalister, men att detta var, eftersom (som min) den kallar helt enkelt uppmärksamma den materiella inlägget; bättre gjort, på en blogg för proffs, med hjälp av RSS.

  Tack för kommentaren om fotnoter; Wordpress plugin är WP-Fotnoter .

 3. [...] Veckan såg också två andra bloggar från den juridiska arenan med Jonathan Mitchell QC omfattar både den nya webbplatsen för den skotska rättsväsendet och "Statement of Principles of [...]

 4. Blawg Review # 292 «Charon QC den 02 jan 2011 kl 02:39

  [...] Mitchell QC anser ... Domstols uppträdande och klagomål: "Förra månaden den skotska rättsväsendet lanserat en utmärkt ny webbplats (även den [...]

.
.